Moe na eten

Je kent het wel, het gevoel dat je na het eten wat inzakt, minder alert bent en moe wordt. Dit fenomeen staat beter bekend als het ‘after-dinner dipje’. Dat we ons na het eten moe gaan voelen is een normale reactie.

In ons eten en drinkwater zitten veel bacteriën en virussen. Om ons hiertegen te beschermen gaat na het eten ons immuunsysteem ‘aan’ en produceert het ontstekingsremmende verdedigingsstoffen.1

Echter, dit mechanisme is niet voldoende wanneer:

  • Er een allergie of overgevoeligheid voor een voedingsmiddel is;
  • De ziektekiemen te talrijk zijn;
  • Er een stofwisselingsprobleem is;

Maar ook wanneer:2-4

  • Je te veel eet, bijvoorbeeld;
    • Meer dan 10% suiker per maaltijd.
    • Meer dan 225 kcal per 100 gram.
      • (Denk aan snickers, quarter pounder, wraps of pasta bolognese met Parmezaanse kaas.)
    • meer dan 40 gram vet per maaltijd.
  • Je te vaak eet (meer dan 3 maaltijden per dag);
  • …en je hierdoor een stofwisselingsprobleem aan het creëren bent.

Het resultaat: een dure ontstekingsreactie met vermoeidheid als gevolg.

Hoe voorkom je vermoeidheid na het eten?

  1. Heb je stofwisselingsproblemen? Pak ze aan!
  2. Zorg voor genoeg beweging, het liefst vóór het eten!5-7
    • Veel onderzoeken tonen aan dat de lichaamsbeweging voor het eten ontsteking na de maaltijd vermindert. Zelfs als het lichaamsbeweging op laag of matig niveau is!
  3. Eet minder vaak per dag, het liefst maximaal 3 maaltijden.8,9
    • Dranken tussendoor zoals cappuccino, fruit- en groentesap worden ook gezien als een maaltijd-moment.
  4. Eet minder verzadigd vet zoals margarine, koek, gebak, palmolie en méér meervoudig onverzadigde vetten zoals vis, noten, eieren, roomboter, olijven en avocado.10

Bovenstaande figuur laat zien dat inname van verzadigde vetten (roze pijl) zorgt voor een endotoxemie die toeneemt met de tijd. Endotoxemie houdt in dat er ongewilde indringers in je bloed komen en daarmee nog meer ontsteking ontstaat. Terwijl het nuttigen van meervoudig onverzadigde vetten (groene pijl) beschermend werkt!

Notitie: Let op met plantaardige oliën, deze zijn sterk bewerkt (geraffineerd). Het bewerkingsproces maakt dat alle gezonde eigenschappen van de olie verloren gaan.11,12

 

Tijdens een intake consult beantwoord ik uiteraard graag al je vragen over moe zijn na het eten.

 

Referenties:

  1. Nappo F, 2002. 10.1016/s0735-1097(02)01741-2
  2. Teng KT, 2015. 10.1016/j.atherosclerosis.2015.07.003
  3. Vors C, 2015. 10.1210/JC.2015-2518
  4. Stanhope KL, 2015. 10.3945/ajcn.114.100461
  5. Klop B, 2012. 10.1155/2012/947417
  6. Pruimboom L, 2015. 10.1155/2015/569869
  7. Ferreira AP, 2011. 10.1590/S1807-59322011000400003
  8. Koopman KE, 2014. 10.1002/hep.27149
  9. Brown J, 2013. 10.1177/1474651413486496
  10. Candido TLN, 2020. 10.1017/S0007114520001658
  11. Venkata PR, 2016. 10.1016/j.toxrep.2016.08.003
  12. Maszewska M, 2018. 10.3390/molecules23071746
moe na eten