Psycho-Neuro-Immunologie (PNI)

Wat is psycho-neuro-immunologie?

Psycho-neuro-immunologie (PNI) is een moderne wetenschap die zich bezighoudt met het lichaam in totale onderlinge samenhang. Alle systemen in het lichaam zijn namelijk met elkaar verbonden. Gevoelens en gedachten beïnvloeden het lijf, zenuwen en hormonen beïnvloeden hoe we ons voelen. Dat maakt het lichaam heel boeiend, maar ook complex. Juist omdat dit alles zo samenhangt, kunnen systemen en organen niet als losse onderdelen behandeld worden. PNI is een praktische toepassing die zich bezighoudt met de interactie tussen alle systemen van het lichaam, gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

Om PNI iets beter te begrijpen, is het begrip homeostase belangrijk. Homeostase is de evenwichtige verdeling van energie in het lichaam, een proces waar het lichaam constant mee bezig is. Denk hierbij aan de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en het bloedsuikergehalte. Hoe sneller het lichaam in staat is om terug in evenwicht te komen, des te flexibeler en fitter je bent.

Omgekeerd geldt dit ook: wanneer je lichaam moeizaam-terugkeert naar homeostase, is de kans groot op verstoring in het lijf. Doordat je lichaam er niet in slaagt het gezonde evenwicht te vinden of te behouden, kan het chronische klachten ontwikkelen.

moe na eten

Wanneer gaat het mis?

Lichamelijke, emotionele, immunologische en hormonale uitdagingen zorgen voor een grotere vraag naar energie.

→ Denk hierbij aan koude, honger, te veel of te weinig beweging, verlies, angst, virussen, bacteriën of vervuiling.

Kortdurend is dit prima, daar is ons lichaam voor gemaakt en dit daagt ons uit. Het wordt pas een probleem als een systeem of orgaan langdurig veel energie opeist. Als dat gebeurt gaan andere systemen daaronder lijden en kan dit op termijn symptomen met zich meebrengen, wat uiteindelijk tot (chronische) klachten kan leiden.

Aan wat voor symptomen moet ik dan denken?

Bot-, gewrichts- en andere ontstekingsklachten:
Artrose, artritis, botontkalking (osteopenie, osteoporose), aanhoudende pees-ontstekingen

Darm- en spijsverteringsproblemen:
Buikklachten, maagklachten, verteringsklachten, voedselallergieën en intoleranties, prikkelbaredarmsyndroom, inflammatoire darmziekten

Hormonale problemen:
Overgangsklachten, premenstrueel syndroom, stemmingswisselingen

Huidklachten:
Acne, droge huid, rosacea, eczeem, ehlers-danlos, gordelroos, psoriasis, vaginale schimmel (candida)

Ouderdomsklachten:
Herseninfarct en hersenbloeding, Parkinson(isme), vergeetachtigheid, rusteloze benen

Stofwisselingsproblemen:
Diabetes, depressie, energietekort, hoge bloeddruk, kouwelijkheid, overgewicht, te snelle of te trage schildklier, vermoeidheid

Hoe kan ik je helpen?

Met Langer Fitter Leven wil ik het werkingsmechanisme achter jouw symptoom of klacht ontdekken. Zodat jij begrijpt waar het probleem vandaan komt en we samen de juiste omstandigheden kunnen creëren om grip te krijgen op je gezondheid. Je zult zelf aan de slag moeten om resultaat te behalen!

Om het werkingsmechanisme achter jouw klacht te ontdekken en begrijpen is een volledig beeld van je lichaam én leven nodig. Situaties uit het verleden worden hierbij betrokken om een totaalbeeld te kunnen vormen. Denk aan je ontwikkeling als kind, doorgemaakte ziekten, je levenservaring, werk, relaties, voedingspatroon en levensstijl. Soms is het aanvragen van onderzoek nodig om een volledig beeld te krijgen.

Ik maak alleen gebruik van onderzoeken en interventies waarvan de effectiviteit bewezen is.

hoeikjekanhelpen
Psycho neuro immunologie 3

Meer over PNI:

Hoe PNI is ontstaan: Psycholoog Robert Ader, neuroloog Nicholas Cohen en neurowetenschapper David Felten toonden als eerste wetenschappers aan dat er interactie bestaat tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Zij brachten de toen beschikbare informatie over PNI samen en publiceerden in 1981 het boek Psychoneuroimmunology.

En nu, de betekenis van het woord, in stukjes:
Psycho: de psyche gaat over de invloed van het gedrag, de gevoelens en gedachten op de mens. Het brein heeft met behulp van zenuwen (neuronen) sterke verbindingen met de rest van het lichaam en beïnvloedt zo allerlei functies. Hoe dit verloopt, hoe het mis kan gaan en waar ingegrepen kan worden om problemen op te lossen, zijn grote thema’s binnen de PNI.  

Neuro: dit omvat vooral de communicatie binnen het lichaam via zenuwen (neuronen), hormonen en transmitters. Dit communicatiesysteem heeft maar één doel: alle inwendige processen in evenwicht houden. Dit evenwicht noemen we homeostase. Om dit evenwicht te behouden moeten we ons continu aanpassen aan omstandigheden binnen en buiten het lichaam. Als dit goed gaat, zijn we gezond en flexibel.

Immunologie: het immuunsysteem wordt ook wel het verdedigingssysteem genoemd. Het zorgt voor een afweerreactie tegen een wond, bacterie of virus. Ook beïnvloedt het immuunsysteem ons gedrag: je willen terugtrekken, angst voelen, depressiviteit of zelfs walging. Onze darmflora heeft grote invloed op de werking van ons immuunsysteem en daarmee ons gekozen gedrag.

En eigenlijk is daar nog niet alles mee gezegd.

Tijdens een kennismakingsgesprek beantwoord ik uiteraard graag al je verdere vragen over PNI.